Doorgaan naar artikel

Uitbreiding lijst zuiveringsinstallatie BZG

Spuiwateroplossing Poseidon van Moor Filtertechniek uit Maasdijk is toegevoegd aan de lijst met zuiveringsinstallaties met de hoogste rendementen voor zuivering van de stof imidacloprid.

Dat stelt de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) na onderzoek. Poseidon was al opgenomen in de BZG-lijst voor het ten minste 95% zuiveringsrendement. Dit wordt uitgebreid met het ten minste 99,5% zuiveringsrendement voor imidacloprid, een voorwaarde voor gebruik van de stof in kassen. Op die lijst staan al installaties van leveranciers als Priva, Enthoven Techniek en Agrozone IE.

1 januari 2018

Per 1 januari 2018 moet drain(age)water voorafgaand aan lozing op het oppervlaktewater of vuilwaterriool gezuiverd worden, waarbij ten minste 95% van de gewasbeschermingsmiddelen worden verwijderd. Voor collectieve zuiveringen is het onder voorwaarde mogelijk om uitstel te krijgen tot uiterlijk 1 november 2021, indien dit vereist is voor de realisatie van het collectief.

Vier technieken

Er zijn voor de glastuinbouw vier verschillende zuiveringsprincipes die kunnen worden toegepast om gewasbeschermingsmiddelen uit het drain(age)water te verwijderen:

  • chemische afbraak
  • adsorptie
  • fysieke scheiding (bijv. omgekeerde osmose)
  • en biologische afbraak.

De installatie Poseidon maakt gebruik van zuivering door adsorptie (actieve kool).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin