Glas

Nieuws

Prijzen olie en gas stijgen door

De olieprijs heeft deze week het hoogste punt bereikt van de afgelopen twee jaar. Gas stijgt mee.

Deze week, op woensdag 1 november, stond de olieprijs op het hoogste punt van de afgelopen twee jaar. Een vat (159 liter) Brentolie noteerde een prijs van $ 61,70.

“De stijging van de olieprijs is opmerkelijk in combinatie met de stijgende dollar, maar niet verwonderlijk gezien de afgenomen Amerikaanse olievoorraden en de uitspraken de afgelopen week van Saoedi-Arabië”, aldus energieanalisten Rogier Bekke en Sjors de Bruijn van NIFE Energieadvies in hun wekelijkse overzicht van de energieprijzen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Schalieproducenten

Experts geven aan dat bij een stijging van de olieprijs naar $ 70 per vat de prijs weer onder druk zal komen te staan doordat een olieprijs op dat niveau een extra groep schalieproducenten naar de markt zal brengen. Na Rusland (geen Opec-land) lijkt Saoedi-Arabië, als lid van de Opec, echter bereid te zijn de huidige productiebeperkingafspraken te verlengen na maart 2018, wanneer de termijn van de huidige beperkingafspraken afloopt. Een definitief besluit zal overigens pas aan het eind van deze maand worden genomen wanneer de Opec-landen bijeenkomen.

Gasprijs ook omhoog

Doordat de langetermijnprijzen gas voor een groot gedeelte worden beïnvloed door de grondstofprijzen heeft er de afgelopen week een stijging plaatsgevonden, aldus de analisten van NIFE. “Ook een dalende euro ten opzichte van de dollar droeg hier aan bij. Op de korte termijn was de stijging van de prijs vooral te verklaren door de weersomstandigheden, de temperaturen waren lager dan verwacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.