Glas

Nieuws

LTO verrast over nieuwe spelers warmtemarkt

Dat Warmtebedrijf Westland en Alliander DGO samen 830 hectare kassen willen voorzien van CO2, gietwater en warmte, verrast LTO Glaskracht.

Toch is het een goede ontwikkeling, ook wanneer er voor een CO2-leverancier als OCAP concurrentie komt. Dat zegt Jacco Vooijs, voorzitter van de afdeling Westland van LTO Noord Glaskracht. “Het persbericht over de samenwerking heb ik gezien, maar ik ken de partijen niet in de contacten die ik tot nu in het dossier heb gehad. Ik ken de plannen ook niet. Ik heb er geen moeite mee als er concurrentie ontstaat. Hoe meer spelers hoe beter.”

Jacco Vooijs. - Foto: Roel Dijkstra
Jacco Vooijs. - Foto: Roel Dijkstra

Beide partijen zeggen de krachten te bundelen om meer warmte, CO2 en gietwater naar de Westlandse kassen te brengen. De ambitie is telers vanaf 21 oktober 2021 toegang te geven tot 300 MW warmte, CO2 en gietwater.

Gesprekken met Coalitie HOT

Het initiatief voor Warmtebedrijf Westland is vier jaar geleden ontstaan uit de agrologistieke hoek, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Er is ook een periode gesproken met Coalitie HOT, maar nu staat het warmtebedrijf op zichzelf. Directeur Gerard Hofman is verbonden aan bedrijventerrein Honderdland. Aanvankelijk was het initiatief verbonden aan het Havenbedrijf, en nog altijd mikt het warmtebedrijf erop een onderdeel te worden van de warmterotonde. De partij wil samenwerken met partijen als Westland Infra en EnergieTransitiepartner (ETP), voor een belangrijk deel gemeentelijke instanties gericht op warmteclusters. Het Warmtebedrijf Westland heeft een klankbord van Westlandse tuinders, maar welke dat zijn, blijft onduidelijk. “Het zijn tuinders in het gebied van 830 hectare waarop we mikken, en ze hebben ervaring met warmtenetwerken.”

Investeringen

Alliander DGO is dochter van netbeheerder Alliander, dat niet in het gebied actief is als netbeheerder. Een woordvoerder van Alliander zegt dat het in eerste instantie gaat om het bundelen van kennis. “Wij hebben verstand van infra, Warmtebedrijf Westland kent het gebied en de glastuinbouw.” De woordvoerder stelt dat het om kennisbundeling gaat. Warmtebedrijf Westland laat weten dat Alliander een investering zal doen in infrastructuur. Daarbij kijken de partijen in eerste instantie naar een eigen CO2-pijplijn. “Maar voor samenwerking met OCAP staan we open”, aldus een woordvoerder van Warmtebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.