Glas

Nieuws

LTO Glaskracht zet in op Tuinbouwakkoord met Rijk

LTO Glaskracht Nederland wil met het rijk een tuinbouwakkoord sluiten met afspraken over energie, arbeid en plantgezondheid.

Dat stelt voorzitter Sjaak van der Tak van de sectororganisatie voor glastuinders. Op het Glastuinbouwevent van LTO Glaskracht in Rotterdam gaf hij aan de sterke positie die de glastuinbouw heeft in het energiedossier te willen koppelen aan maatregelen voor een betere arbeidsvoorziening en een effectieve geïntegreerde gewasbescherming.

‘Rond 2030 chemisch uitfaseren’

Aan dat laatste thema kleeft voor Van der Tak de hoogste urgentie. “Binnen nu en tien dagen brengen we een stuk naar de minister over plantgezondheid. Rond 2030 kunnen we chemische middelen uitfaseren, maar tot die tijd hebben telers een medicijnkast nodig.”

Van der Tak duidt op de successen die glastuinders halen met biologische gewasbescherming door natuurlijke vijanden en groene middelen. Ontwikkeling en toelating van groene middelen verloopt echter traag en is duur. Het resultaat van deze vergroeningsslag is daardoor onzeker, waarschuwde Glaskracht al eerder.

Sjaak van der Tak op het Glastuinbouwevent van LTO Glaskracht Nederland in Rotterdam. - Foto: Ton van der Scheer
Sjaak van der Tak op het Glastuinbouwevent van LTO Glaskracht Nederland in Rotterdam. - Foto: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.