Glas

Nieuws 716 bekeken

Duitse ‘wortels’ Greenport centraal bij Duits bezoek

Regionale overheden van Limburg, Gelderland en de Duitse regio Düsseldorf bezoeken woensdag Greenport Venlo. Daarbij staat de Duitse oorsprong van Limburg centraal.

Ter versterking van de grensoverschrijdende contacten is er elke twee jaar een ‘Treffen’ tussen Provinciale Statenleden van Limburg en Gelderland en de leden van de Regionalrat des Regierungsbezirks Düsseldorf. Limburg organiseert dit jaar het treffen dat in het stadhuis van Gennep en Villa Flora in Venlo is. Daar wordt de tuinbouwregio Greenport Venlo uitgebreid voor het voetlicht gebracht, maar ook de Duitse geschiedenis van de regio.

Onderdeel van Duitse Bond

Zo’n 30 jaar lang in de 19de eeuw was het grootste deel van de provincie Limburg namelijk onderdeel van twee staatkundige verbanden: van het Koninkrijk der Nederlanden en van de Duitse Bond. Afgelopen mei werd door de provincie Limburg al feestelijk herdacht dat er precies 150 jaar geleden een einde kwam aan het Limburgse lidmaatschap van de Duitse Bond.

Een vertegenwoordiger van de provincie Limburg en Euregio Rijn-Maas houdt een lezing over het effect van het verbreken van de band met de Duitse bond en de eenwording van Duitsland in de 19de eeuw en het effect op Limburg. Daarnaast maken de bezoekers een bustocht door het Greenport-gebied. Wel met een Limburgse, Duitse en Gelderse bus, zo staat in het programma. Verder is er aandacht voor logistieke samenwerking via spoor en water.

Interreg-projecten

Samenwerking tussen gemeentes aan beide kanten van de grens bestaat al langer. De gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Weeze en de stad Goch werken intensief samen in het kader van het Interreg-project Dynamic Borders. Dat is om de regio verder te ontwikkelen en te versterken door een grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van toerisme, agrofood en arbeidsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.