hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

PvdD: geen maffiawarmte door rotonde

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil inzage in de energievormen die worden onderzocht bij de geplande aanleg voor de warmterotonde.

De partij wil uitsluiten dat de Italiaanse maffia profiteert van de warmterotonde. Dat blijkt uit vragen van PvdD-statenlid Carla van Viegen van de PvdD. De politica wil weten of het juist is dat Warmtebedrijf Rotterdam contractueel verplicht is om tot 2041 warmte uit verbranding van huisvuil af nemen. Ook wil de PvdD weten hoeveel huisvuil daarvoor wordt geïmporteerd uit Engeland en Italië. De maffia zou volgens Van Vliegen geld verdienen aan de verkoop van Italiaans afval aan Nederlandse verwerkers. Zij wil daarop antwoord van de provinciebestuurders.

Onwenselijk

Er zou beleid moeten komen voor het buitenlandse afval dat wordt ingevoerd voor warmteproductie in de warmterotonde, stelt de partij. De partij noemt het vanuit duurzaamheidsoogpunt ‘onwenselijk’ dat afval vanuit het buitenland naar Nederland wordt gehaald en hier verbrand.

Warmtealliantie

Het warmtenet bevindt zich op dit moment in een ontwikkelingsfase. Een gezamenlijk team van Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie werkt nauw samen met de provincie en heeft aansluiting gevonden bij lopende projecten van Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam. Zuid-Holland-bestuurder Han Weber (gedeputeerde) is voorzitter van deze warmtealliantie.

Of registreer je om te kunnen reageren.