Doorgaan naar artikel

Houtstook ook bij lage gasprijs rendabel

Zelfs met de huidige lage energieprijzen is het rendabel om te investeren in houtstookinstallatie met behulp van de SDE+ 2017 regeling, blijkt uit de nieuwe rekentool van Energy Matters.

Bij de rendementsberekening gaat Energy Matters ervan uit dat er altijd een andere verwarmingsinstallatie blijft bestaan (ketel of wkk). De houtstookinstallatie zal bij het overschrijden van het SDE+ budget of bij een warmtevraag onder 50% van het vermogen van de installatie worden uitgeschakeld. De SDE+ vergoeding wordt berekend op grond van een vast basisbedrag, een correctiebedrag en een maximaal aantal vollast-uren.

Houtketel snel terugverdiend

In de rekentool kan de bedrijfsgrootte, al dan niet belichten, het geschatte piekvermogen en het vermogen van de houtstookinstallatie (ketel of wkk) worden gekozen. Het advies is om maximaal 50% van het piekvraag met houtstook in te vullen. Om een gedetailleerd beeld te krijgen van de businesscase van een houtstookinstallatie adviseert Energy Matters om de bedrijfsspecifieke situatie door te rekenen op basis van werkelijke offertes.

De tool berekent dat een bedrijf van 6 hectare belichte teelt een houtstookketel al in 3,7 jaar heeft terugverdiend bij een gasprijs van 18 cent per kuub en houtkosten van € 40 per ton. Wanneer geen nieuw ketelhuis hoeft worden gebouwd bedraagt de investering globaal € 1,1 miljoen. Met een wkk op hout is de terugverdientijd bijna twee keer zo lang (6,6 jaar), voornamelijk vanwege de veel hogere investeringskosten (ruim € 3,5 miljoen).

Houtstook ook bij lage gasprijs rendabel


Op een bedrijf met 6 hectare onbelichte teelt komt een houtstookketel uit op een terugverdientijd van 4 jaar. Vanwege de lagere piekvraag is een kleinere en dus goedkopere installatie nodig, maar het aantal draaiuren is ook lager.

Houtstook ook bij lage gasprijs rendabel


Stappenplan

Vanwege de toegenomen belangstelling voor houtstook heeft ‘Kas als Energiebron’ aan Energy Matters de opdracht gegeven de rekentool te ontwikkelen en daarbij het stappenplan te vernieuwen. In het stappenplan staat wat een bedrijf tegenkomt bij de voorbereiding en realisatie van een houtstookinstallatie. Het levert onder andere informatie over een houtcontract, emissienormen, vergunningen, techniek, financiering en subsidies.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin