Glas

Nieuws

Gemeente zet met ruimteregeling teler op slot

De gemeente Pijnacker mag doorgaan met het transformeren van de Katwijker buurt van een glastuinbouwgebied naar de functie wonen, natuur en recreatie.

Ook als dat er toe leidt dat een teler die niet wil wijken geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft. Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter, die alle bezwaren van de teler van tafel veegde. De betreffende teler heeft op dit moment overigens geen uitbreidingsplannen, maar vreest dat zijn grond moeilijker verkoopbaar wordt.

Pijnacker wil het gebied transformeren door inzet van de ruimte-voor-ruimte regeling en tien compensatiewoningen toestaan. Die komen top op 15 meter van het bedrijf van de bezwaar makende teler die niet wenst mee te werken aan de ruimte-voor-ruimte regeling omdat er teveel kosten aan verbonden zitten. De gemeente zou volgens de teler het best het hele gebied omzetten in een woonfunctie, maar de ruimte-voor-ruimte regeling garandeert de gemeente dat ook daadwerkelijk wordt gesaneerd, waarmee de ruimtelijke kwaliteit verbetert.

De bestuursrechter zegt terughoudend te toetsen op bestemmingsplannen die door de raad zijn vastgelegd, als het om goede ruimtelijke ordening en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit gaat. Dat lijkt in dit geval de situatie, stelt de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.