Doorgaan naar artikel

Vragen over beheer gronden Fries glasgebied

De D66-fractie in de provincie Friesland wil opheldering over de braakliggende gronden in het glastuinbouwproject Waddenglas in Sexbierum.

Na enkele jaren braak is daar een aantrekkelijk weidevogelgebied ontstaan, maar dit jaar is de grond verpacht en worden grote hoeveelheden mest uitgereden, stelt die partij in vragen aan Gedeputeerde Staten. Volgens de Friese partij is met sleepslangen door het bemesten veel schade aangebracht aan de vogelstand in het gebied. Naast de omgekomen kuikens lijken veel weidevogels te zijn verstoord en verdreven. De provincie deelnemer in Waddenglas en daarmee mede-eigenaar en beheerder van de nog niet uitgegeven grond.

Volgens de provincie zijn de gronden binnen het Waddenglas gebied aangeduid als weidevogelkansgebied In het concept natuurbeheerplan 2017. De verpachting van de grond valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Franekeradeel. De provincie gaat met hun in gesprek over de kansen voor de weidevogels op deze gronden.

De gemeente Franekeradeel, de provincie Friesland en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) kwamen in 2015 overeen om nog maar een derde van de 145 hectare grond (netto glas) in het plan Waddenglas verder te ontwikkelen tot glastuinbouw. Hartman uit Sexbierum heeft een optie op die grond.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin