Doorgaan naar artikel

‘Na Brexit is kans op marktinterventies EU groter’

Marktinterventies maken meer kans nu Nederland haar Britse bondgenoot verliest in liberale landbouwpolitiek. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Zonder Britse steun blijft alleen Nederland en een groep kleine landen over dat marktwerking aanhangt in het te vormen Europese landbouwbeleid. De kans is groter dat Europa voor meer marktinterventies gaat kiezen om de boeren en tuinders in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Polen tevreden te houden.

Overigens heeft de EU-commissaris Phil Hogan al toegezegd op lange termijn opnieuw te zullen kijken naar het instrument marktinterventies in het GMO-stelsel voor groente en fruit. In de wijzigingen van de GMO-verordening voor groente en fruit die nu voorliggen zijn geen wijzigingen opgenomen voor interventies of crisispreventie.

Volgens Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA, kijken Frankrijk en Duitsland vooral hoe ze een voldoende inkomen voor hun boeren kunnen garanderen via het Europese beleid. Nederland niet en loopt daarmee vooruit op de muziek. Europese landen hebben van de Europese Commissie al meer ruimte gekregen om eigen crisismaatregelen te nemen. De toegestane staatssteun per bedrijf is opgetrokken van 15.000 euro naar 45.000 euro.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin