Glas

Nieuws

Meerdere glasbedrijven rond Someren uit productie na hagel

Voor verschillende glasgroentebedrijven in de omgeving van Someren is het teeltseizoen afgelopen.

Dat blijkt uit een rondgang in die regio. In Someren, Asten en Heusden hebben bedrijven de teelt vannacht stilgelegd. Een paprikateler in Heusden. "Overal hangt glas naar beneden, aan de windkant erger dan aan de andere kant. Morgen komt de ruimploeg, maar het is voor ons over en uit. Ik was zelf niet thuis toen het gebeurde, maar ik werd gebeld door mijn neef in Someren waar de intensiteit nog groter was. Hier in Heusden leek de bui al wat uitgeraasd." In het gebied zijn verzekeraars nu bezig met een inventarisatie van de schade. Daarbij zouden meerdere bedrijven uit productie zijn, beaamt ook handelsbedrijf Weyers uit Venlo.

In Wellerlooi lijken de problemen relatief mee te vallen. Gisteren werd bekend dat ook daar hagelschade aan kassen was geconstateerd. Het gaat daar om bedrijven met gedeeltelijke schade, waarbij het seizoen in ieder geval nog niet lijkt afgelopen.

Crisisteam

ZLTO heeft een crisisteam samengesteld om de schade in het gebied in kaart te brengen. Wat de consequenties zijn voor de oogst is ook door afzetorganisatie ZON nog niet te zeggen. Wat vrijdag op de veiling stond was al donderdag geoogst, zegt een woordvoerder. "Vanmiddag zal onze directeur Michiel van Ginkel bedrijven in het getroffen gebied bezoeken. Voor zover je bedrijven iets kunt bieden bij deze catastrofe is het wel morele steun."

Volgende week komt staatssecretaris Martijn van Dam naar het getroffen gebied. Dat was eerder afgesproken om door wateroverlast getroffen bedrijven te bezoeken. "Ik kan met voorstellen dat dit bezoek wordt opgeschaald na de schade van donderdagavond."

Parallellen met Bommelerwaard

Parallellen met de hagelcalamiteit in de Bommelerwaard vorig jaar dringen zich op. De paprikateler hoort geluiden dat er te weinig beglazers in Nederland zijn om snel herstel uit te voeren. De calamiteitenregeling in de glastuinbouw is begin dit jaar geëvalueerd. Het is afwachten of herstel sneller op gang komt door betere afspraken tussen beglazers, verzekeraars en tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.