Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw gemist in Zuid-Hollandse landbouwcampagne

Het nieuwe innovatiebeleid van de provincie Zuid-Holland voor de landbouw sluit glastuinbouw uit. Dat bleek woensdag in de commissievergadering Duurzame Ontwikkeling.

Voor verschillende politieke partijen bleek dat een verrassing. Die willen uit dat budget ook innovaties in waterkwaliteit aanjagen. De provincie steekt 15 miljoen euro in een innovatiebeleid voor de grondgebonden land- en tuinbouw, met onder meer leningen aan voorlopers in de sector voor proeftuinen.

Woensdag spraken de leden van de Statencommissie Duurzame Ontwikkeling met agrariërs uit de pluimveehouderij, tuinbouw, akkerbouw , melkveehouderij en uit een gemengd bedrijf. De boeren en tuinders bleken tevreden over de inzet van de provincie, die de landbouw eens niet bekijkt door de bril van natuurontwikkeling of potentiële stadsontwikkeling.

In het ambitiedocument staat dat Gedeputeerde Staten de kwaliteit van de leefomgeving willen verbeteren door kringlopen van grondstoffen te sluiten en versterking van regionale voedselketens en de biodiversiteit bij normale agrarische bedrijfsvoering.  Een tweede doel is de landbouw als sterke economische cluster in stand houden.

Verschillende politieke partijen in provinciale staten uitten kritiek op de plannen van de provincie. Zo zou niet voldoende duidelijk zijn hoe voortuitgang in duurzaamheid wordt gemeten. Ook is het beleid teveel gericht op voorlopers, maar moeten vooral de volgers overtuigd worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin