Glas

Nieuws

Eindbod cao glastuinbouw: 5 procent erbij

Werkgevers in de glastuinbouw bieden hun personeel in een nieuwe, driejarige cao een loonsverhoging van in totaal 5 procent.

Dat blijkt uit het eindbod dat tot stand is gekomen na een jaar stevig onderhandelen, meldt de FNV. De vakbond zegt veel eigen voorstellen in het eindbod terug te zien. In de afgelopen cao zagen werknemers af van loonsverhoging vanwege de aanhoudende crisis in de glastuinbouw. Na het goede jaar 2015 wilde FNV daar een compensatie voor. Onduidelijk is wat voor rol die inzet speelde.

Henk Onstwedder, onderhandelaar FNV: "Dit is een goed bod. Toch leg ik het neutraal aan onze leden voor. Er komt een aantal vereenvoudigingen ten opzichte van de vorige cao. Dat is niet verkeerd, maar we moeten wel onder ogen zien dat het hierbij ook gaat om een kostenbesparing voor werkgevers.

Onregelmatigheidstoeslag

De randen van de dag - de ochtend en avond - worden goedkoper, net als het weekend. Dat betekent voor de mensen dat zij minder onregelmatigheidstoeslag gaan ontvangen. De looncomponent, afspraken over uitzendkrachten en de reparatie van het derde WW-jaar zijn dingen waar ik hard voor gestreden heb en waar ik wel positief over ben." Het jaarurenmodel is duidelijker omschreven, evenals de afrekenmomenten. Daarnaast komt er een duidelijkere roostersystematiek.

Uitzendkrachten

Er liggen goede afspraken voor uitzendkrachten. Uitzendbureaus mogen geen reiskosten meer in rekening brengen bij uitzendkrachten die door het uitzendbureau op het werk worden gebracht. Ook moeten de uitzendbureaus de cao Glastuinbouw naleven in bedrijven waar geen vast personeel werkt.

Wanneer de achterban instemt met het akkoord, geldt de nieuwe cao voor zo'n 25.000 vaste werknemers en eenzelfde aantal flexwerkers in de glastuinbouw.

De cao moet met terugwerkende kracht per juli 2015 ingaan en heeft een looptijd van drie jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.