Glas

Nieuws

SKL-keuring spuitapparatuur ook in glastuinbouw verplicht

Na de verplichte keuring van spuitapparatuur in de open teelten, is nu ook in de glastuinbouw een zogeheten SKL-keuring verplicht. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken bekend.

Naast de al bestaande keuring van de Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL) voor veld- en boomgaardspuiten mag andere toedieningapparatuur voor gewasbeschermingsmiddelen alleen worden gebruikt als deze is voorzien van een geldig goedkeuringsbewijs. Voor de glastuinbouw betekent dit dat alle motorvatspuiten inclusief spuitgeweren, -lansen, horizontale spuitbomen en verticale spuitmasten inclusief spuitrobots, LVM en fog apparatuur en doseerapparatuur, waarmee gewasbeschermingsmiddelen met het gietwater worden meegegeven,  moeten worden gekeurd.

Bouwjaar voor of na 2000

In de regelgeving van EZ was al opgenomen dat apparatuur met bouwjaar 2000 en ouder voor eind 2015 moest zijn gekeurd. Jongere machines moeten voor eind 2016 zijn gekeurd. Nieuwe machines moeten binnen 3 jaar nadat ze zijn verkocht voor de eerste keer worden gekeurd. De wettelijk voorgeschreven minimale keuringsfrequentie is voor de meeste apparatuur elke 3 jaar, behalve voor LVM en fog apparatuur, daar is de frequentie elke 6 jaar. Het kan zijn dat in andere certificeringschema's aanvullende eisen gelden met betrekking tot de keuring van nieuwe machines en kleinere keuringsfrequenties.

Erkende keurmeesters

De keuringen worden uitgevoerd door bedrijven die door SKL erkend zijn. Deze bedrijven beschikken over de juiste testapparatuur en opgeleide keurmeesters om de keuringen op een goede manier uit te voeren. De keuringen kunnen zowel op locatie bij de teler als bij het keuringsstation zelf worden uitgevoerd. De machines worden gekeurd volgens een standaard keuringsprotocol wat gebaseerd is op de Europese norm NEN-EN-ISO 16122. De resultaten van de keuringen worden vastgelegd op een uniform keuringsrapport waar de teler een exemplaar van krijgt. Op de machine worden een goedkeuringssticker geplakt met een uniek nummer en de datum voor de volgende keuring.

Meer informatie over de keuringen is te vinden op www.sklkeuring.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.