Doorgaan naar artikel

Europa volgt tomatenmarkt intensiever

De Europese Commissie komt in juni met een analyse van de tomatenmarkt. Aanleiding is de aanhoudende kritiek van Spanje op de verhoogde invoer van Marokkaanse tomaten.

In de jongste vergadering van het Europese beheerscomité groente en fruit zegt de commissie zo’n analyse toe. Daar bleek ook dat de commissie over meer marktgegevens voor tomaten beschikt, zoals de hoogte van exportprijzen. De commissie volgt die tomatenmarkt intensiever door de aanhoudende discussie over de hoogte van de tomateninvoer uit Marokko.

Uitschieter

De commissie stelde in die vergadering vorige week dat de invoer uit Marokko in januari duidelijk hoger was dan het driejarig gemiddelde, maar dat dit een uitschieter is. In april was de import bijvoorbeeld 19 procent lager dan dat driejarige gemiddelde. Spanje zegt een heel andere analyse te hebben van de marktsituatie met hogere invoercijfers en meer prijsbewegingen. De Europese Commissie heeft geconstateerd dat de rijping trager is verlopen dit seizoen met een concentratie van volume op de markt, waardoor de prijs is gekelderd.

Drie euro per kilo

De Europese Commissie heeft ook een beeld van de tomatenexport naar landen buiten de EU. Zo’n veertig procent van de tomatenuitvoer gaat naar Wit-Rusland, maar met een heel lage prijs van 46 cent per kilo gemiddeld. De hoogste exportprijzen worden gehaald op de markt voor de Verenigde Arabische Emiraten. De exportprijs lag op drie euro per kilo gemiddeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin