Doorgaan naar artikel

Veilingupdate 4 april: aubergineprijs weer wat hoger

Bij de start van deze week zijn de aubergineklokprijzen in Nederland opnieuw hoger dan waarmee week 13 geëindigd was. Daarmee wordt de tendens van stijgende prijzen van de afgelopen weken voortgezet.

Na een teleurstellend begin van het seizoen heeft de prijsvorming van aubergine de stijgende lijn te pakken. Vandaag deed de sortering 300+ bij The Greenery, ZON Fruits & Vegetables en BelOrta circa 97 cent per kilo. Voor de Nederlandse veilingen betekent dit een lichte stijging (3 cent) ten opzichte van afgelopen vrijdag. Sinds half maart volgt de prijsvorming een geleidelijk stijgende lijn. Bij BelOrta is het prijsverloop grilliger, maar de klokprijs ligt over het algemeen een stuk hoger dan in Nederland. Opvallend is dat daar de prijzen in de loop van de week steeds oplopen. Vandaag ligt de prijs op de Belgische veiling per kilo 8 cent lager dan afgelopen vrijdag. Dat lijkt een correctie op de relatief hoge prijzen van vorige week.

Toenemende vraag

Tegenover de stijgende lijn van Noord-Europese aubergine staat de snel dalende veilingprijs in Spanje. Afgelopen vrijdag werd er nog maar 19 cent per kilo voor betaald. Net als bij andere vruchtgroenten lijkt aubergine dit seizoen eerder uitgespeeld op de internationale markten.

Dat de vraag voor Nederlandse en Belgische aubergine toeneemt, blijkt ook uit het afnemende prijsverschil tussen grovere en fijnere aubergines. Vandaag werd bij The Greenery maar 1 cent per kilo meer betaald voor de 225+ ten opzichte van 300+. Bij ZON Fruits & Vegetables waren de 300+ zelfs 3 cent duurder.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin