Glas

Nieuws

NVWA onderzoekt uitgangsmateriaal als bron PSTVd in paprikakas

De NVWA onderzoekt uitgangsmateriaal uit Israël op besmetting met de schadelijke viroïde potato spindle tuber viroid (afgekort PSTVd).

Drie besmette paprikabedrijven in het Westen van het land hadden ditzelfde uitgangsmateriaal. Dat maakt de dienst bekend. De NVWA onderzoekt in totaal vier bedrijven, allen paprikabedrijven. Ook het vierde bedrijf heeft hetzelfde uitgangsmateriaal. Nadere informatie over het spoor van uitgangsmateriaal uit Israël geeft de NVWA niet. Het bedrijfsleven heeft wel om duidelijkheid gevraagd. Nu is niet duidelijk of het om zaad gaat uit Israël of om stekken. Volgens de NVWA zijn geen opkweekbedrijven betrokken bij het onderzoek.

Plantmateriaal

Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het dan om zaad gaat, omdat het daaruit opgekweekte plantmateriaal doorgaans Nederlands is. Echter is de kans op overdraagbaarheid van zaad zeer beperkt. In tomaat is vorig jaar voor het eerst vastgesteld dat besmet zaad een PSTVd-besmetting van planten kan veroorzaken, maar de kans is klein. De kans op mechanische besmetting is groter. Voor paprika ontbreken deze onderzoeksgegevens. Dat is zeer zeldzaam.

In Nederland wordt paprikazaad bij import ook niet standaard onderzocht op PSTVd. Landen als Australië vragen dat wel overigens als ze zaad van Nederlandse bedrijven bestellen.

Opkweekbedrijven

De NVWA-woordvoerder stelt dat buiten deze vier paprikaproductiebedrijven geen bedrijven worden onderzocht, ook geen opkweekbedrijven in Nederland. Koepel Plantum voor bedrijven in de sector uitgangsmateriaal bevestigt dat de berichtgeving van de NVWA vragen oproept, maar dat is normaal vroeg in een onderzoek.

In maart trof de NVWA de PSTVd-besmetting aan op de drie bedrijven. Besmet plantmateriaal wordt geruimd. Hoe groot de schade is van de telers kon de NVWA niet zeggen in deze fase.

PSTVd in tomaten

In 2013 werd deze aardappelspindelknolviroïde in een Limburgse tomatenkas aangetroffen. De bron is nooit gevonden. Die besmetting kwam later in het seizoen aan het licht, in juli 2013.  Op dat moment waren er geen planten met symptomen meer voorhanden, enkele paden waren deels geruimd door de teler. De NVWA heeft toen niet zaad als besmettingsroute kunnen vastleggen, ook gezien het late tijdstip in het seizoen. Toetsing van de gebruikte partijen zaad gaf ook geen aanwijzing voor een besmetting. Daarna onderzocht de NVWA sierplanten, die drager zouden kunnen zijn van de viroïde. Ook in deze planten werd geen PSTVd aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.