Doorgaan naar artikel

Tweede Kamer wil versnelling asbestsanering

De Tweede Kamer wil een versnelling van de asbestsanering, maar er is geen meerderheid die daarvoor meer geld uit wil trekken. Ook in de gemeente Westland is op dit moment geen steun voor extra geld voor versnelling.

Sharon Dijksma heeft reeds €75 miljoen ter beschikking gesteld. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil dat asbestdaken voor 2024 zijn verwijderd. Daarna gaat een verbod gelden op asbestdaken. Dinsdag 22 maart stemt het parlement over een aantal moties, die onder meer gaan over extra geld voor de sanering van asbestdaken.

Westland

Ook in de gemeente Westland is asbest een politiek onderwerp, zeker sinds de asbestbrand in 2015. De gemeente heeft geïnventariseerd dat in totaal 465.000 vierkante meter asbestdaken in de gemeente gesaneerd moeten worden. Daarvan ligt 100.000 vierkante meter alleen al in De Lier. Vorige week heeft de gemeente aan 974 ondernemers in de gemeente een brief gestuurd over de asbestdaken.

De Westlandse politiek voelt op dit moment niets voor een versnelling van de sanering in de gemeente door extra subsidie. Voor bedrijven in herstructureringsgebieden is het ook niet opportuun een dak te vervangen, omdat hun toekomst nog niet vastligt, stelden politieke partijen. De prioriteit van de gemeente ligt wel bij bedrijven in de omgeving van woonwijken.

VVD: sanering moet eenvoudiger

De landelijke VVD vreest dat de totale kosten in de miljarden kunnen lopen. Daar moet de overheid niet voor opdraaien, zegt woordvoerder Remco Dijkstra. Aan de andere kant wil hij bezitters van asbestdaken ook niet klem zetten. Hij vindt dat sanering van asbestdaken eenvoudiger gemaakt moet worden. “We moeten in 2024 niet voor het voldongen feit staan dat mensen niet meer in hun eigen woning mogen wonen of dat het vee uit de stallen moet, puur omdat het asbest er nog ligt”, aldus Dijkstra.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin