Glas

Nieuws

'Bladvlo met bacterie buiten tomatenteelt houden'

De EU zint op maatregelen om de introductie te voorkomen van de bladvlo Bactericera cockerellie (B. cockerellie).

Deze schadelijke vlo is in Midden-Amerika, de VS en Nieuw-Zeeland een belangrijke verspreider van de schadelijke bacterie Liberibacter solanacearum. In tomaten (open teelt en kassen) kan de bacterie veel schade veroorzaken. De bacterie is aanwezig in diverse Europese landen en veroorzaakt daar schade in wortelen en selderij. In deze gewassen wordt de bacterie door andere bladvlo-soorten overgebracht.

De Europese Standingcommittee of Planthealth besprak in januari een technisch rapport waarin wordt geconcludeerd dat de bladvlo B. cockerellie niet in Europa voorkomt. Als deze wel geïntroduceerd wordt, is de kans op uitroeiing gering, staat te lezen in de fytosanitaire signaleringen, het fytosanitaire jaaroverzicht van de NVWA.

In EU-verband wordt daarom een voorstel besproken om zowel de bacterie als de B. cockerellie te reguleren. Dit voorstel houdt in dat import van vruchten van de familie van tomaten en aardappelen alleen is toegestaan uit gebieden waar B. cockerelli niet voorkomt. De bladvlo B. cockerelliei is nu bekend uit de meeste landen in Midden-Amerika, de Verenigde Staten (ten westen van de Mississippi), Canada en Nieuw-Zeeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.