Doorgaan naar artikel

Bladplukrobot Tomation in productie genomen

Na vijftien jaar experimenteren en vele concepten verder, gaat VDL de Tomation-bladplukrobot dit jaar in productie nemen. De eerste robots zullen dit najaar bij tomatentelers verspreid over Nederland worden getest in de praktijk.

Ronald Zeelen, hoofd van Priva Innovation and Research, kwam vanmorgen met deze mededeling tijdens de studiedag van de NVTL in Wageningen.  De ontwikkeling van de robot heeft sinds 2000 vele ups en downs meegemaakt, maar een ding is volgens Zeelen gebleven: het commitment van de groep tomatentelers met het project. “Toen het erom ging waar de eerste drie robots zouden komen, hadden we een terugtrekkende bewegingen verwacht. Maar het ging in de discussie over wie hem mocht uitproberen. In onderling overleg zijn de eerste drie netjes verdeeld over Nederland.”

Zeelen kwam in 2008 bij bij Priva om het project vlot te trekken. Ook toen al verbaasde de groep tomatentelers hem. “Tijdens de presentatie van de nieuwe plannen bleken de telers hun financiering gewoon voort te willen zetten, terwijl wij voorstellen achter de hand hadden voor andere financieringsvormen.” Essentieel in de ontwikkeling van de Tomation is de recente ontwikkeling van vision-techniek geweest. De nieuwe robot hoeft nu niet meer eerst de stengel af te zoeken om een blad te vinden. Daardoor kan hij veel sneller en netter werken. Nu komt de snelheid volgens Zeelen in de buurt van een derde van een geoefende menselijke bladplukker, maar de robot kan 24/7 werken.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin