Doorgaan naar artikel

Kropsla maakt bijzonder slechte winter door

De prijzen van kropsla blijven de hele winter al ver achter bij het gemiddelde van de laatste jaren. Het grote aanbod door de zachte winter zit de Nederlandse en Belgische kassla in de weg.

“Ik kan me niet heugen dat we zulke slechte slaprijzen hadden in januari”, zegt Gert-Jan Boon die met zijn broer Marco specialist is met 1 hectare Jumbo-kropsla. De hele maand is de prijs van grovere sla volgens hem niet boven 25 cent per krop geweest. Verschillende telers van polysla hebben zelfs vakken in de kas versnipperd. “Door het donkere en warme weer duurde de periode met moeilijke kwaliteit ook een maand langer. Pas de laatste weken hebben we probleemloze sla. Het ziet er nu perfect uit, alsof we echt winter hebben gehad”, aldus Boon.

Licht herstel

Februari is tot nu toe wel een betere maand qua prijsvorming. Maar dat is lang niet genoeg om de verloren omzet goed te maken. Bij The Greenery steeg de prijs van zwaardere sla (37 en 41  kilo) via circa 33 cent in week 5 en 42 cent in week 7 naar zelfs iets boven 50 cent deze week. Maar de volumes voor de klok van The Greenery zijn bijzonder klein. Bij BelOrta is sinds halverwege vorige week al weer een daling ingezet, nadat de zwaarste sorteringen even boven 50 cent per krop piekten. In januari daalden de prijzen daar overigens veel minder ver dan in Nederland. Blijkbaar is het gunstig om een grote afzetpartner te zijn voor markten als Duitsland.

België sterk in Duitsland

De stemming op de Duitse groothandelsmarkt is illustratief voor de slamarkt van deze winter. Tussen week 48 en week 6 ligt de prijs voor kropsla 20 tot 25 procent lager dan het gemiddelde van de drie winters ervoor, blijkt uit cijfers die BLE vorige week publiceerde. België is de grootste leverancier van kropsla in de winter en maakt meestal de beste prijzen, afgezien van het Duitse product. België verzorgde in week 6 nog de helft van de kropsla die op de Duitse groothandelsmarkten werd verkocht. Nederland telde met 0,5 procent niet meer mee. Italië was goed voor 32 procent, Frankrijk leverde 11 procent en Duitsland zelf 6 procent.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin