Glas

Nieuws

Bulgarije: meer Turkse tomaten na Russische ban

Bulgarije is bezorgd om het effect van de importban van Rusland op Turkije. Vooral Turkse tomaten zouden de Bulgaarse markt overspoelen.

De Commissie volgt de situatie dag op dag maar heeft nog geen indicaties in de officiële statistieken dat de invoer bovenmatig zou zijn. Dat bleek tijdens de vergadering Beheerscomité Groente en Fruit. Turkije betaalt geen invoerrechten op basis van het associatieakkoord met Turkije, maar er geldt wel een entry-price systeem.

Tomatendashboard

De Europese Commissie bereidt een nieuw marktinformatiesysteem voor tomaten voor. Met een tomatendashboard wil de Europese Commissie meer markttransparantie verkrijgen. Nu krijgt de Europese Commissie wekelijks uitbetaalprijzen van lidstaten uit de EU, maar publiceert deze niet. Daarin lijkt nu verandering te komen. De Europese Commissie bracht eerder een dashboard uit voor akkerbouwproducten en plant ook een dashboard voor appels, sinaasappelen, perziken en nectarines.

Of registreer je om te kunnen reageren.