Glas

Nieuws

AH-aanvoer uit Marokko intact ondanks EU-perikelen

Marokko verbreekt voorlopig al het contact met de Europese Unie.

Het is een reactie op het nietig verklaren van het handelsakkoord voor landbouw tussen Marokko en de Europese Unie uit 2012. Het Hof van Justitie van de EU verklaarde dat verdrag in december nietig omdat niet duidelijk is of de opbrengsten van grondstoffen uit de Westelijke Sahara ten goede komen aan de lokale bevolking. De EU is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Op dit moment lijkt de stap van Marokko geen gevolgen te hebben voor de importketen van bijvoorbeeld Albert Heijn. "Er zijn nu geen problemen in de aanvoer en we verwachten dat ook niet", stelt een woordvoerder van de marktleider in Nederland. Ook het GroentenFruit Huis heeft geen signalen van leden ontvangen dat de aanvoer van voornamelijk tomaten uit Marokko in gevaar is. "We volgen de ontwikkelingen wel op de voet", laat de organisatie weten.

Marokko heeft een sterke positie op de importmarkt van de EU. Vier van de vijf in de EU ingevoerde tomaten in 2014 kwamen uit Marokko.

Of registreer je om te kunnen reageren.