Doorgaan naar artikel

Praktijkproef met verrood licht in tomaat

Bij Prominent 1 in ‘s-Gravenzande is onlangs een praktijkproef gestart met extra infrarood licht uit ledlampen boven en tussen het tomatengewas. De verwachting is dat infrarood licht de productie verhoogt.

Aanleiding voor de praktijkproef waren de veelbelovende proefresultaten van Wageningen UR Glastuinbouw in het vorige belichtingsseizoen. In deze proef liet het ras Komeett onder rood/blauw ledlicht (185 umol/m2/s) een flinke productieverhoging wanneer extra verrood licht werd gegeven. Bijlichten met 30 umol/m2/s extra verrood licht gaf 6% productieverhoging, met 55 umol/m2/s extra zelfs 15% productieverhoging. De productieverhoging werd voornamelijk veroorzaakt door een hoger gemiddeld vruchtgewicht.

Boven en in gewas

De proefresultaten van vorig seizoen waren aanleiding om een praktijkproef te starten, bij Prominent I. In de praktijkproef zijn vier vakken van elk 25 meter lengte ingericht in een met SON-T belichte kas. In één vak wordt 30 umol/m2/s verrood Led-licht bijgegeven boven het gewas, in een ander vak dezelfde intensiteit tussen het gewas. In het derde vak wordt 10 umol/m2/s verrood ledlicht extra gegeven (boven het gewas). Omdat verrood licht wel stroom kost maar nauwelijks bijdraagt aan de fotosynthese wordt gekeken of deze lage intensiteit ook nog effect heeft. Het vierde vak dient als referentie.

Nu al effect

Eind november zijn de infraroodleds aangegaan. De verwachting is dat het gewas, net als in de proef van vorig jaar, door verrood meer zal strekker en dat het blad minder groen zal zijn. Volgens onderzoeker Anja Dieleman van WUR Glastuinbouw was een week na de start al een grotere lengtegroei waar te nemen. Dat betekent dat verrood licht, ook in combinatie met SON-T, effect heeft op het gewas. De komende maanden zal uitwijzen hoe groot de effecten zijn.

Gezamenlijke financiering

Het project wordt deels gefinancierd door telers en telersvereningen: Harvest House, Prominent, Tasty Tom, Looye, RedStar en The Tomato Company. Daarnaast komen er gelden uit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland, en het ministerie van Economische Zaken.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin