Doorgaan naar artikel

Minder Spaanse tomaten in komende maanden

In januari en februari zal de aanvoer van Spaanse tomaten vrij sterk afnemen. Dat voorspelt de regering van Andalusië in zijn laatste weekrapportage.

De lagere aanvoer wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de teeltwisseling in het oosten van de provincie Almería. Steeds meer tomatentelers in de regio’s Nijar en Campohermoso kiezen ervoor twee teelten per seizoen te zetten. Daardoor zijn zij in januari en februari uit productie en verwacht de regering tot maart geen stijging van de tomatenaanvoer meer.

Daarbij komt dat het areaal tomaten dit hele seizoen al lager is dan vorig jaar als gevolg van de tegenvallende prijsvorming in de afgelopen jaren en de relatief hoge kosten van de tomatenteelt.

Nu al minder productie

In december viel de productie al ver terug als gevolg van de lage temperaturen, vooral in de nacht. De gewasontwikkeling en de afrijping van de vruchten is daardoor vertraagd.

De overvloedige regen in combinatie met weinig wind zorgde voor hoge vochtgehaltes in de kassen. Dit heeft de kwaliteit van de vruchten geen goed gedaan, vooral niet bij trostomaten en pruimtomaten, schrijft de regering van Andalusië in haar rapportage over week 50. Door de vochtige omstandigheden in de ongestookte kassen zullen ook schimmels als botrytis de gewassen op de proef stellen, met mogelijk uitval van planten en lagere productiviteit als gevolg.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin