Doorgaan naar artikel

Westland vordert met haar glastuinbouwbeleid

Het glastuinbouwbeleid van de gemeente Westland werpt haar vruchten af, al zit niet in alle dossiers even veel schot.

Dat bleek op de begrotingsbehandeling dinsdag in de financiële commissie. Het aantal handhavingsdossiers om oneigenlijk gebruik van tuinbouwgrond te voorkomen is gedaald van 1000 naar 700, stelde wethouder Peter Ouwendijk. Bij handhaving wordt zeker geen pas op de plaats gemaakt voor nieuwe gevallen, stelde hij. Bij oude gevallen is de gemeente meer op zoek naar oplossingen. “Het klopt dat een aantal zaken is gedicht en gedeeld.”

Aardwarmte

Wethouder Theo Duijvestijn gaf enig inzicht in de financiële ondersteuning die Westland deed voor eerdere aardwarmteboringen via garanties. Dat geld komt weer terug en komt beschikbaar voor het ambitieuze aardwarmtetraject Trias Westland als het aan Duijvestijn ligt. “Dat gaat hetzelfde als al is gedaan voor boringen bij Greenwell, Harting De Lier, Vogelaar en Nature’s heat. In een aantal gevallen is de boring afgerond en is het geld terug gekomen.”

Warmterotonde

Over de warmterotonde over Westland lijkt iets meer onzekerheid te bestaan nu glastuinders minder warmtebehoefte hebben dan gedacht. Het LEI onderzocht die behoefte eerder dit jaar. Met die kennis gaat de gemeente het gesprek aan met het Havenbedrijf deze week. Later deze maand wordt de gemeenteraad over de plannen en businesscase van het Havenbedrijf ingelicht.

Biobased

Bij de ontwikkeling van biobased-productie, vooral voor de medicinale grondstoffenmarkt, is het lastig te voldoen aan de wensen van de afnemers. Duijvestijn: “Er is best vraag van die markt, maar dan gaat het gelijk om marktconforme prijzen in grote hoeveelheden. Dat is lastig.” In Engeland blijkt die stap voor telers wel te maken. De kassen van het oude Cornerways nurseries van British Sugar worden vanaf volgend jaar gevuld met medicinale cannabis, in plaats van tomaat (18 hectare).

Voor het verwerken van plantresten uit de Nederlandse glastuinbouw praat de gemeente met composteerder Van Vliet in Hoek van Holland. “Daar staan installaties om extracten te winnen, maar het is te vroeg om te praten over een biobasedbedrijf.”

HOT

Bekend was al dat Westland miljoenen reserveert voor herstructurering van de glastuinbouw en energietransitie. Voor die energietransitie zijn vooral Rabobank en provincie de geldschieters. Westland steekt 3,25 miljoen euro in het opruimen van barrières voor ruilverkaveling, zoals het uitplaatsen van woningen. Voor die plannen leek dinsdag politieke steun tijdens de inhoudelijke behandeling.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin