Doorgaan naar artikel

Noord-Holland wil ook HOT-traject met EU-geld

De provincie Noord-Holland wil de komende tien jaar uittrekken voor een modernisering van het glasareaal in Noord-Holland.

Daarvoor heeft de provincie onder meer overleg met de Rabobank in het kader van het HOT-traject dat gestart is in Zuid-Holland.

Noord-Holland willen TWIN-H-gelden uit de ontwikkeling Greenport Aalsmeer inzetten voor heel Noord-Holland. Zo kan 5 miljoen euro ingezet worden als subsidie voor alle glastuinbouwbedrijven in Noord-Holland die willen verplaatsen naar een glasconcentratiegebied. De provincie wil het geld verdubbelen door het geld als cofinanciering in te zetten naast middelen uit de POP3-regeling voor plattelandsontwikkeling in de EU. In februari moet een besluit over de inzet van deze middelen vallen, schrijft de provincie.

Eind 2015 is al een separaat onderzoek uitgevoerd om de verplaatsingsbehoefte van glastuinbouwbedrijven in Noord-Holland te inventariseren. Die inventarisatie geeft een inschatting van de directe behoefte aan verplaatsing met concrete cases zowel binnen als buiten de Greenport Aalsmeer.

Aalsmeer

Het andere deel van de TWIN-H gelden (4,8 miljoen euro) wil de provincie inzetten als subsidie voor de herstructurering in Greenport Aalsmeer. Dat betekent ten eerste oud glas opruimen, ten tweede het verbeteren van de kavelstructuur, ten derde het verbeteren van de gebiedsinrichting en verduurzaming. Zo moet een garantieregeling voor verduurzamingsinvesteringen telers over de streep helpen. Voor de Greenport Aalsmeer wordt gewerkt aan een aantal specifieke moderniseringsinstrumenten in een zogenaamde Vernieuwingsbank. Een garantieregeling lijkt daar onderdeel van uit te maken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin