Doorgaan naar artikel

Groente- en fruitteelt laag in ranglijst opvolging

Minder dan één op de vijf glasgroentebedrijven met een ondernemer boven de 55 jaar heeft een opvolger.

Van de 15 deelsectoren van de land- en tuinbouw is dat bijna de laagste score (alleen schapen- en plantenbedrijven scoren lager). Voor bedrijven in de vollegrondsgroente heeft minder dan 30% een opvolger. Bij fruit heeft één op de drie bedrijven opvolging klaarstaan.

Dat blijkt uit een overzicht van het CBS. Over de hele landbouw bezien heeft ongeveer 40% van de 25.000 bedrijven (met een ondernemer van 55 jaar of ouder) een opvolger.

Grootte

Vooral op grote en middelgrote landbouwbedrijven (alle deelsectoren opgeteld) is vaker een opvolger beschikbaar. Van de grote bedrijven heeft 70 procent in 2016 een opvolger, van de middelgrote bedrijven is dit bijna 50 procent . Het percentage bedrijfsopvolgers voor grote en middelgrote bedrijven zat sinds 2004 in de lift, maar is van 2012 tot 2016 iets afgenomen.

Het aandeel bedrijfsopvolgers nam in deze periode voor grote bedrijven iets af van 71 procent naar 70 procent, en voor middelgrote bedrijven van 56 procent naar 48 procent. Van de kleine bedrijven is het percentage bedrijfsopvolgers gedaald van 28 procent naar 27 procent.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin