Doorgaan naar artikel

GroenLinks: ruimere EIA-regeling via hogere energiebelasting

GroenLinks heeft een amendement ingediend voor wijziging van de belastingwet 2017. De partij stelt onder meer een verhoging voor van de tarieven voor energiebelasting voor aardgas in de glastuinbouw.

GroenLinks wil de verhoging met respectievelijk € 0,00404, € 0,025 en € 0,013 per m3. Vooral de tweede schijf is belangrijk voor de glastuinbouw als het om ketelgas gaat. Voor wkk’s bestaat een vrijstelling.  Met het geld wil GroenLinks de Energieinvesteringsaftrek verhogen.

GroenLinks wil een brede verhoging voor energiebelasting en tarieven voor elektriciteit. De opbrengst van 186 miljoen euro zou gestoken moeten worden in het uitbreiden van de Energieinvesteringsaftrek (EIA) en in het goedkoper maken van arbeid door het verhogen van de arbeidskorting met €16.

Stevig

In een eerste reactie stelt LTO Glaskracht de voorgestelde verhoging stevig te vinden. Verruiming van de EIA-regeling zou de sector toejuichen. Energiespecialist Rob van der Valk: “Het betreft een voorstel waarin volledig rekening gehouden wordt met het verlaagde tarief voor de energiebelasting in de glastuinbouw. Het amendement stelt voor de tarieven te verhogen vanaf de tweede schijf van de belasting op aardgas. Die tweede schijf valt onder het verlaagde tarief.”

De verhoging die GroenLinks voorstelt is hoger dan in andere amendementen. “Dat hebben we in het verleden wel vaker gezien. Tot op heden haalden die het niet vanwege grote weerstand vanuit de industrie. Een verruiming van de EIA is voor de glastuinbouw wel positief. Er zal toch ook het nodige geïnvesteerd moeten worden in energiebesparing en verduurzaming. Ruwweg gaat de stimulering volgens dit voorstel 50% omhoog (fiscale aftrek van ruim 40 naar ruim 60%), effectief een bijdrage in de investering van circa 10 naar circa 15%.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin