Doorgaan naar artikel

Westland: Aardwarmte boven kolenwarmte

De gemeente Westland geeft de voorkeur aan versnelling van de toepassing van duurzame warmtebronnen als aardwarmte boven restwarmte uit kolencentrales.

Bovendien blijkt uit een recente studie van Wageningen Economic Research (LEI) dat tuinders op dit moment weinig behoefte hebben aan warmte uit een externe bron. Voor CO2- en electriciteitsproductie houden bedrijven vooralsnog vast aan warmte-opwekking via een WKK.

Dat stelt burgemeester Van der Tak in antwoorden op CDA-vragen over de toenemende maatschappelijke druk tegen restwarmte uit kolencentrales. “In verband hiermee geven wij prioriteit aan de versnelde realisatie en toepassing van duurzame bronnen, zoals aardwarmte”, schrijft Van der Tak. Hij stelt dat ‘er ruimte voor restwarmte kan zijn als onderdeel van de energiemix. Voorwaarde is dat dit bijdraagt aan de verduurzaming en van meerwaarde is voor het te ontwikkelen warmtenet in Westland’.

Snel duidelijkheid

Over de warmterotonde komt snel meer duidelijk. Het Havenbedrijf werkt momenteel aan een haalbaarheidsstudie, waarvan de resultaten deze maand gepresenteerd worden. De gemeente Westland wil een helder perspectief voor haar bedrijven. “De aanlegkosten voor een hoofdtransportleiding vraagt een majeure investering. De investeerder daarin dient duidelijk te zijn en inzicht te geven in de effecten van de aanlegkosten op de prijs voor de warmte.”

Investeringsmaatschappij

Westland en afvalbedrijf HVC onderzoeken de mogelijkheden van een investeringsmaatschappij om zo sturing te geven aan een zo efficiënt mogelijke benutting van de aardwarmte in de gemeente. Voor aardwarmte bestaat een doelstelling van Coalitie HOT. De komende drie tot vier jaar moeten 5 aardwarmteprojecten gerealiseerd zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin