Doorgaan naar artikel

Plantenkwekerij stapt over op een geïntegreerde aanpak

Planten Kwekerij Gitzels in Wervershoof is bij de gewasbescherming in haar grow-out-proeven overgestapt van een volledig chemische naar een geïntegreerde aanpak. In paprikaplanten werden roofmijten uitgezet en in tomatenplanten roofwantsen en sluipwespen.

In grow-out-proeven worden nieuwe vruchtgroentevariëteiten in de ontwikkelingsfase beoordeeld op onder andere gewasopbouw en vruchtontwikkeling. In overleg met teeltadviseurs Hans van Vliet en Han Opstal van Van Iperen werd in de paprikaplanten de tripsroofmijt Amblyseius swirskii als basisroofmijt ingezet tegen trips en witte vlieg. In de tomatenplanten werd gekozen voor de roofwants Macrolophus en de sluipwesp Encarsia tegen witte vlieg. Met de inzet van deze natuurlijke vijanden kwamen de planten de proeven vrijwel plaagvrij door.

“Met een volledig chemische aanpak zaten we op een dood spoor. We moesten een andere weg inslaan en de inzet van biologie was een voor de hand liggende keus”, aldus R&D manager Matthijs Woestenburg. “Een geïntegreerde aanpak past goed bij ons beleid om op een duurzame manier een kwalitatief hoogwaardig product te produceren waarbij we ons middelengebruik tot een minimum beperken.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin