Doorgaan naar artikel

Ontwikkelingsbedrijf HOT koopt eerste kassen op

Het Ontwikkelingsbedrijf HOT heeft als uitvoerder van de reconstructie van de Westlandse glastuinbouw het eerste bedrijf opgekocht.

In totaal heeft het ontwikkelingsbedrijf 40 casussen bestudeerd en is op 4 locaties actief in gesprek met eigenaren. De ambitie van het Ontwikkelingsbedrijf HOT is om jaarlijks circa 50 hectare te herstructureren in Westland.

Het ontwikkelingsbedrijf is door de Rabobank van kapitaal voorzien. Daarbij reserveert de bank 50 miljoen euro voor de opkoop van percelen en daarbovenop 20 miljoen euro voor  de energietransitie in het gebied. Dit kwam aan de orde tijdens een informatiebijeenkomst voor raads- en statenleden afgelopen maandag.

Werkboek

Om richting te geven aan de noodzakelijke publieke investeringen, hebben de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland het Werkboek Westland samengesteld. Dit werkboek is tot stand gekomen in samenwerking met ondernemers en koepelorganisaties in de tuinbouw. Het beschrijft welke kansen er liggen voor modernisering, energietransitie en bereikbaarheid van het Westlandgebied, inclusief Midden-Delfland en Hoek van Holland. Het maakt inzichtelijk waar investeringen wenselijk zijn om die kansen te benutten. Het werkboek bevat een strategiekaart met daarin getekend mogelijke locaties voor de ontwikkeling van de verschillende type bedrijven.

Grote glasgroentebedrijven

Zo is de meeste ruimte rondom Honderdland ingetekend voor voornamelijk grote glasgroentebedrijven. Westelijker liggen de overwegend middelgrote bedrijven voor sierteelt en vruchtgroente (onder meer onder Poeldijk). De kaart bevat een warmtenet, een ecologische verbindingszone, een Coolport bij Hoek van Holland. Dat kan Westland ontwikkelen tot een Greenport 3.0, zo schrijven de provincie en gemeente in het stuk.

Vorige week werd al bekend dat voor aardwarmte een gezamenlijk fonds van 40 miljoen euro moet ontstaan; voor woninguitplaatsing 15 miljoen euro. De Rabobank draagt daar met overheden aan bij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin