Glas

Nieuws laatste update:27 okt 2016

Nieuwbouw voor verhagelde kassen Greenco en Vivaio

De kassen van de Greenco-vestiging in Someren en het buurbedrijf Vivaio worden volledig gesloopt. Op de bestaande kasvoet worden volledig nieuwe kassen gebouwd, in totaal 30 hectare.

De kassen van Greenco en Vivaio liggen in het gebied, vlak bij de bebouwde kom van Someren, dat het zwaarst werd getroffen door de verwoestende hagelbui van 23 juni dit jaar. Vrijwel geen ruit in het kasdek bleef heel. "Helemaal nieuw bouwen is de beste optie", zegt Henk van der Loos van Greenco. Drie weken geleden is Debets Schalke begonnen met de sloop van de kassen van in totaal 14 hectare. Van de inrichting wordt straks alleen de groeibuis opnieuw gebruikt. Zelfs de silo's worden weggehaald, omdat er omheen bouwen meer kost dan vervangen. De bouw van de nieuwe kas start in januari. "De levering van het glas duurt 12 tot 13 weken. Maar we hebben die tijd wel. De productie van de Tommies hebben we ondergebracht bij andere telers", aldus de teeltdirecteur van Greenco. Net als de kas die Greenco vorig jaar in Middenmeer liet bouwen, zal de nieuwe kas worden voorzien van diffuus glas met AR-coating.

Vervangen of repareren

Bij buurman Wim Peters van Vivaio (pruimtomaten) is kassensloopbedrijf Olsthoorn ook begonnen aan het afbreken van de kassen van in totaal 16 hectare. Ook hier wordt de hele inrichting vervangen, inclusief de 3,3 hectare hybridebelichting met SONT- en LED-lampen. Iets verder naar het zuiden en oosten worden de kassen wel hersteld. Bij de vestiging van Vereijken Kwekerijen, producent van Tasty Tom-tomaten, werd 12 hectare kas zwaar beschadigd. "Zo'n 30 procent van de ramen waren kapot en daarnaast een groot deel van de inrichting, waaronder de kabels en de belichtingslampen", zegt Eric Vereijken. Een kas van 7 hectare is nu hersteld. De helft hiervan is 'beredderd'. De onbelichte teelt in deze afdeling wordt eerdaags beëindigd. In de andere kas, 5 hectare, is Maurice Kassenbouw nog tot januari bezig met het herstel. Het grotendeels wegvallen van de 12 hectare Tasty Tom is niet  opgevangen door vervangende teelt elders, zoals bij Greenco. "We hebben minder geleverd aan onze klanten", aldus Vereijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.