Doorgaan naar artikel

VS sluiten grens voor Spaanse paprika’s

Met ingang van 30 december hebben de Verenigde Staten de grenzen gesloten voor Spaanse paprika vanwege de vondst van de Middellandse-Zee-vlieg, meldt de Animal and Plant Inspection Service (Aphis).

De dienst van het Ministerie van Landbouw nam deze maatregelen nadat afgelopen najaar bij meerdere inspecties de Middellandse-Zee-vlieg (Medfly) werd aangetroffen in partijen Spaanse paprika’s. Hiermee wil het voorkomen dat de uitheemse soort zich in de Verenigde Staten vestigt. Het besluit blijft tot nader orde van kracht.

‘Geïsoleerd geval’

Telersorganisatie Coag Almería vindt de maatregelen van de VS onterecht. “Alle handelaren die paprika’s willen verkopen in de VS zijn onderworpen aan een streng protocol voor detectie en uitroeiing van de Middellandse-Zee-vlieg. Waarschijnlijk gaat het nu om een geïsoleerd geval. Daarom moet het Spaanse Ministerie van Landbouw met de Amerikaanse autoriteiten contact opnemen om te achterhalen waar het misging. Maar het is niet gepast om de overige handelsbedrijven de dupe te laten worden van een incident met een plaag die niet uitgebreid voorkomt in de provincie Almería”, aldus de reactie van Coag Almería. De organisatie hoopt dat de overheden snel handelen zodat de paprikamarkt niet nog meer uit balans wordt gebracht.

Streep door marktverbreding

De sluiting van de Amerikaanse markt is een streep door de rekening voor een aantal Spaanse exporteurs. Sinds het wegvallen van de Russische markt wordt geprobeerd de groenteafzet buiten Europa te vergroten. Hoewel het exportvolume procentueel weinig voorstelt wordt de export naar Noord-Amerika wel als een belangrijke uitweg gezien in tijden van overaanbod op de Europese markt.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin