Doorgaan naar artikel

‘Omzetschade hagel hoger dan polis kas’

In de nasleep van de hagelschade van eind augustus in de Bommelerwaard en daarbuiten heeft een aantal telers een hogere omzetschade dan in de verzekeringspolis opgenomen.

Bij die hagelbui werd het calamiteitenplan glastuinbouw (CCG) ingesteld om beschikbare capaciteit aan beglazers en glas optimaal in te zetten. Een aantal bedrijven werd stilgelegd in overleg met de verzekeraars.

Bij de nasleep van de hagelschade dit najaar treedt volgens Interpolis een bijzondere situatie op dat een aantal telers zich verzekerd heeft voor piekprijzen bij productiederving, maar daarop toch te kort komt. “Het kan zijn dat de waarde die op de polis ingeschat is, niet toereikend is voor in een heel gunstige marktperiode. Maar dat is een uitzonderlijke situatie” , zegt Adri Witlox, hoofd Agrarisch bureau bij Interpolis. Dat een aantal glasgroentetelers nog met hun verzekeringsmaatschappij overleg hebben over die overdekking, blijkt uit een rondgang. De meeste telers hebben zo’n polis met overdekking, waarbij dertig procent meer wordt uitgekeerd dan de schade die normaal is in de periode waarin het bedrijf stilligt. De prijzen waren juist dit najaar gemiddeld uitzonderlijk hoog. Die overdekking bleek dus niet voldoende. Al deze telers noemen de opstelling van de verzekeraar in de nasleep van de hagelschade verder over het algemeen coulant.

LTO-bestuurder Jos van der Knaap is niet verbaasd over deze ontwikkeling, gezien de marktontwikkeling. LTO is daarbij niet betrokken. Het is vervelend voor de bedrijven, stelt hij. Het is mogelijk dat LTO Glaskracht dit later deze maand op de agenda zet als de calamiteitenafspraken wordt geëvalueerd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin