Doorgaan naar artikel

Nieuwe vrijstelling Ranman Top tegen Phytophthora in tomaat

Ranman Top heeft voor de periode 1 februari tot en met 30 mei een nieuwe vrijstelling gekregen voor de bestrijding van Phytophthora infestans in de bedekte teelt van tomaat.

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland heeft het Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de vrijstelling vorige week afgegeven op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Met deze vrijstelling wordt een oplossing geboden voor de beheersingsproblemen van de schimmel in de bedekte teelt van tomaat. Phytophthora infestans (aardappelziekte) is een lastig te beheersen ziekte in tomaat, die onder meer in de vochtige winterperiode en het vroege voorjaar tot grote problemen leidt, aldus LTO Glaskracht Nederland. In Nederland zijn geen middelen tegen de schimmelziekten toegelaten voor tomaat. Door de vrijstelling hebben Nederlandse tomatentelers nu toch een middel ter beschikking om Phytophthora infestans te bestrijden.

De vrijstelling is tot stand gekomen door de inspanningen van de landelijke commissie tomaat en de coördinator effectief maatregelenpakket van LTO Glaskracht Nederland met actieve ondersteuning door de toelatingshouder van het middel, ISK Biosciences Europe. Vorig jaar werd voor het voor- en najaar ook twee maal een voorlopige vrijstelling verleend voor het gebruik van Ranman Top. De eerste vrijstelling verliep op 30 april. Dit jaar mag het middel tot 30 mei worden toegepast. De landelijke commissie tomaat werkt aan het spoedig beschikbaar komen van een reguliere toelating van Ranman Top en aan de toelating van nog een ander middel om resistentie te voorkomen.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin