Doorgaan naar artikel

‘Fusie glasgroente geen doel op zich’

Het niet doorgaan van de fusie tussen Best of Four en Van Nature verandert niets aan de doelstelling van de Federatie VruchtgroenteOrganisaties (FVO).

Het is ook geen directe doelstelling van FVO om een fusie te bevorderen of te forceren. Dat zegt Thijs Jasperse, woordvoerder van de federatie van vijf leidende afzetorganisatie die onder leiding staat van Cees Veerman.

Fusie is geen doel, maar mogelijk wel een middel om de doelstelling te bereiken van een toonaangevende Nederlandse vruchtgroentesector in Europa. “In zijn algemeenheid is het wel jammer dat iets wat oprecht is ingezet niet lukt. Het is ook jammer naar de omgeving toe, maar de FVO is prima aan de slag. Best of Four en Van Nature doen volop mee. Het gaat er vooral om dat de aangesloten partijen ook brood zien in FVO en wie weet wat er nog gebeurt?” Daarmee doelt Jasperse niet op reeds lopende fusiegesprekken tussen andere partijen van de FVO.

Fusie nodig?

Maar een fusie zou een majeure wijziging van de afzetstructuur betekenen. Dat erkent Jasperse ook. “Binnen FVO wordt niet geanticipeerd op x- of y-partijen. Je zou zelfs de stelling kunnen neerleggen dat de markt steeds complexer wordt met klanten die steeds gedifferentieerder worden in de productvraag. Misschien moet je juist als sector wel gedifferentieerder worden. Al zou het natuurlijk prachtig zijn als er één duidelijke marktleider is. We zijn nu in een oligopolie-achtige marktsituatie terecht gekomen waarin vijf partijen 80 procent van de markt in handen hebben.”

Ketenstructuur

De FVO werkt op vier thema’s ‘non-concurrentieel’ samen. Dat is op gebied van product-marktcombinaties, market intelligence, ketenstructuur, maar ook op sociale cohesie en communicatie, blijkt uit de website www.vruchtgroente.nl. Bij het thema ketenstructuur draait het niet om het bevorderen van  fusie, maar andere zaken. “Hoe ziet je distributiestructuur er bijvoorbeeld uit en hoe ontwikkelt e-tail zich en de out of home markt. En hoe kan je internationaliseren”, aldus Jasperse.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin