Glas

Nieuws

Limburg: Erfpacht voor kas is geen subsidie

De provincie Limburg noemt de uitgifte van pachtgrond voor kassenbouw in glastuinbouwgebied Siberië een innovatieve constructie en geen subsidie.

Gisteren maakte de provincie bekend grond te kopen van de ontwikkelaar en die grond aan een Limburgse teler te verpachten. Daarmee wordt kassenbouw mogelijk. Een niet nader genoemde bank financiert de kassenbouw.

Van staatssteun wil de provincie zeker niet spreken. "We gooien het geld hiermee niet uit het raam. We investeren alleen als er rendement op te halen is. Dat rendement is voor ons 5 procent per jaar. Het levert ons 3 ton per jaar op", zegt een woordvoerder van de provincie. Die zet daarmee geld in voor regionale economische ontwikkeling. Het draait om opbrengsten van de verkoop van aandelen Essent. "Een deel van dat geld lag altijd in obligaties, maar het rendement is hiervan veel groter. Het Limburgse parlement heeft hiertoe besloten. Bovendien doen we dit niet alleen in tuinbouw, maar ook voor logistieke bedrijven in Limburg."

Volgens de woordvoerder heeft nog geen andere teler zich gemeld bij de provincie, maar staat die mogelijkheid van erfpacht nu wel open voor nieuwe bedrijven. In 2013 meldde ontwikkelaar Wayland Developments dat er zeven bedrijven waren die op pachtgrond in Limburg zouden willen bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.