Doorgaan naar artikel

ACM haalt paprikagegevens op

De mededingingsautoriteit ACM is begonnen met het opvragen van omzetgegevens van paprikatelers van de oude coöperatie FresQ.

Het volgt uit de recente tussenuitspraak van de rechtbank Rotterdam in het beroep tegen de ACM-boete (toen NMa geheten) van 14 miljoen euro in de paprikakartelzaak. ACM moet namelijk spoedig met een nieuwe boeteberekening komen, zodat de rechter daarover een oordeel kan geven.

ACM voelt zich in die tussenuitspraak wel gesteund door de rechter. Even leek bij de eerste zitting in 2013 dat ACM de boetes fors moest verlagen. De boete zou niet over de productomzet, maar over de provisie-omzet moeten worden berekend. “De rechtbank heeft geoordeeld dat ACM heeft mogen uitgaan van de (ruime) paprika-omzet en niet van de (beperkte) bemiddelingsomzet. Wij hebben dit in onze reactie op de eerste tussenuitspraak uitvoerig uiteengezet”, stelt ACM desgevraagd.

Wel zinspeelt de rechtbank op een iets lagere boete voor de betrokken organisaties volgens een nieuwe omzetberekening. Op dit moment probeert ACM dus omzet van de betrokken paprikatelers van UWG en Rainbow over de jaren 2006 tot 2009 op te vragen. “Voor het vaststellen van het boetemaximum zouden wij moeten uitgaan van de totale omzet van de leden-paprikatelers, dus naast paprika-omzet ook omzet die de leden hebben behaald met andere producten. Wij beschikten niet over die totale omzetgegevens en wij hebben eerder afgezien van het opvragen van deze gegevens, omdat wij vermoedden dat de gegevens niet substantieel afwijken van de (paprika)cijfers waar wij wel over beschikken. De rechtbank heeft ons opdracht gegeven om de informatie alsnog te achterhalen. Wij zijn daar nu mee bezig”, stelt ACM in een reactie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin