Doorgaan naar artikel

Teler moet gascontract toch afkopen

In hoger beroep is gasleverancier in de tuinbouw Eneco in het gelijk gesteld. Een teler mocht in 2009 niet zijn gascontract opzeggen vanwege een extra eis van garantie door de gasleverancier.

Daarmee is de uitspraak van de rechtbank uit 2012 bevestigd. De uitspraak in hoger beroep wijkt wel af van een vergelijkbare zaak vorig jaar, toen een tomatenteler wel door het gerechtshof Den Bosch in het gelijk werd gesteld en zijn contract mocht ontbinden met Eneco.

Het Gerechtshof Den Haag komt in deze zaak tot een andere conclusie. De eis van de gasleverancier om de betaling van de factuur zeker te stellen past in een normale bedrijfsvoering in een lastige tuinbouwmarkt. De gasleverancier vreesde dat betaling zou achterblijven, omdat steeds meer bedrijven het bedrijf zo inrichten dat de ondernemers buiten schot blijven bij betalingsproblemen. De gasleverancier zou daarmee na de belastingen en bank pas in beeld komen voor betaling bij financiële problemen op de bedrijven.

De teler stelde echter vele jaren trouw de rekening voldaan te hebben en las uit de brief een reden tot opzegging van het relatief dure gascontract. De rechter ging daarin niet mee. Eneco bracht de teler vervolgens ruim 82.000 euro in rekening, deels door verliezen op de reeds ingekochte volumes. Dat Eneco wel elektriciteit bleef leveren zonder extra betalingseisen staat los van de zaak, stelt de rechter. Bij elektriciteitslevering zijn de risico’s veel kleiner.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin