Glas

Nieuws

Pilots CO2-winning kas uit lucht

Buiten Nederland worden kassen gebouwd met daarin (proef) opstellingen met CO2-winning uit de buitenlucht. Nederland kan het best nog even aankijken welke techniek het beste is.

Dat adviseert Energy Matters na een wereldwijd inventariserend onderzoek (quick scan), waarin een techniek met waterdamp in ieder geval als veelbelovend wordt betiteld, maar nog niet volledig ontwikkeld.

Energy Matters vond wereldwijd zes fabrikanten die technieken ontwikkelen voor CO2-capturing uit de buitenlucht. Eén van deze bedrijven claimt dat deze productie mogelijk is voor een variabele CO2-prijs van 10 euro per ton. Wel vergt het relatief hoge investeringen. Aan het systeem kleven wel nadelen, omdat extra vocht de kas in wordt geblazen.

Traditionele CO2-systemen maken gebruik van zoutoplossingen die bij hoge temperatuur CO2—vastleggen, maar hiervoor zijn hoge energie-uitgaven nodig. De combinatie duurzame warmte en CO2 uit buitenlucht sluit zeer goed op elkaar aan. Echter, op dit moment is geen enkel bedrijf in staat een commerciële installatie te leveren die kan concurreren met de inkoop van vloeibare CO2. Dit vergt zeker nog 3 jaar ontwikkeling, blijkt uit een quick scan uitgevoerd door Energy Matters.

Of registreer je om te kunnen reageren.