Doorgaan naar artikel

Kritiek op zuiveringsplicht glastuinbouw

De invoering van de zuiveringsplicht voor glastuinbouw wordt met twee jaar uitgesteld van 2016 naar 2018. Toch is er kritiek.

Tegelijkertijd wordt de tussentijdse doelstelling van 95 procent zuiveringsrendement vervroegd van 2021 naar 2018. De uiteindelijke doelstelling van voor de waterkwaliteit van volledige zuivering in 2023 blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder was de doelstelling om in 2018 75 procent zuiveringsrendement te hebben.

kritisch

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over het waterbeleid zijn CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Barbara Visser kritisch over het besluit. Volgens Geurts hebben veel tuinders niet de financiële mogelijkheden om drie jaar eerder te moeten voldoen aan 95 procent zuiveringsrendement.  Ook LTO ziet dit niet als een realistisch tijdpad. Visser wijst erop dat er een aangenomen motie ligt die vraagt om een realistisch tijdpad voor de glastuinbouw.

Volgens minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is het voorstel besproken met LTO Glaskracht, de Unie van Waterschappen, Nefyto, Natuur en Milieu en het Ctgb en veroorzaakt het verhogen van de doelstelling van 75 naar 95 procent in 2018 niet tot extra kosten. Het overleg met de sector is echter nog niet afgerond, waardoor er formeel nog geen akkoord is.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin