Doorgaan naar artikel

Onderzoek ‘aardappelclavibacter’ in tomaten

Het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werkt aan een wetenschappelijke publicatie over de vondst van bruinrot (Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus) op een Belgisch tomatenbedrijf in 2014.

Het is een vreemde ontdekking die tot in veel detail is onderzocht, laat het instituut weten, bij monde van clavibacter-deskundige Johan van Vaerenbergh.

De Nederlandse NVWA onderzocht vorig jaar een relatie met de Nederlandse plantenkweker, maar de herkomst van de besmetting is niet gevonden. De NVWA laat weten dat de impact voor de sector van de besmetting van ringrot in België en twee besmettingen van bruinrot op Nederlandse tomatenbedrijven beperkt is.

In het ILVO-rapport geven de onderzoekers hun bevindingen over de gevolgen van de ringrotbesmetting die in aardappelen veel gevaarlijker lijkt. “Besmetting wordt wel overgedragen via bladplukken en het wegnemen van scheuten.” Op het bedrijf zijn tien planten ziek geworden. Uit voorzorg is een rij verwijderd. Het ILVO wil weten hoe het komt dat de klassieke aardappelclavibacter zich anders gedraagt in tomaten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin