Doorgaan naar artikel

Groene of grijze restwarmte voor de kas

De provincie Zuid-Holland wil via de warmterotonde straks groen en grijs gelabelde warmte leveren, net zoals het elektriciteitsnet.

Een aantal beoogde afnemers van de warmterotonde in Zuid-Holland wil namelijk alleen schone warmte via aardwarmtebronnen of biomassa gebruiken, maar er is ook veel restwarmte uit bijvoorbeeld kolencentrales. Die warmterotonde moet in de toekomst warmte uit de industrie naar kassen en huizen transporteren.

De provincie wil met het programmabureau Warmte–Koude Zuid-Holland zo snel mogelijk verder verduurzamen door het aandeel aardwarmte te vergroten.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GroenLinks aan de provincie. GroenLinks wil dat warmte van kolencentrales niet op warmtenet wordt toegelaten. Volgens gedeputeerde staten is dat wel toegestaan als dat een bijproduct is van electriciteitsproductie. Dan verlaagt restwarmte de CO2-uitstoot van de centrales. Kolencentrales moeten niet als hoofddoel hebben warmte te leveren.

Restwarmte voor de warmterotonde zal straks door afvalverwerker AVR, havenindustrie en de kolencentrales op de Maasvlakte geleverd worden. Daarnaast zal ook aardwarmte geleverd worden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin