Doorgaan naar artikel

Tuinders in Almería moeten regenwater gaan opvangen

Burgemeester Francisco Górgora van El Ejido wil dat alle kassen in zijn gemeente binnen twee jaar het hemelwater opvangen om overstromingen te voorkomen.

Jaarlijks valt er gemiddeld 216 millimeter regen in Almería, bijna 4 keer zo weinig als er in Nederland valt. Maar de regen valt soms bij grote hoeveelheden in korte tijd. Dit najaar alleen al zorgden hevige stortbuien twee keer voor grote overlast aan wegen, gebouwen en kassen in Almería . De schaarse open grond en afvoerkanalen tussen de kassen zijn niet in staat het water dat van de kassen stroomt op tijd af te voeren. Tegelijkertijd wordt goed water schaars in Zuid-Spanje. De Poniente van Almería betrekt zijn water uit onderaardse bronnen die gevoed worden door de Sierra Nevada. Al tientallen jaren wordt er meer water onttrokken dan er bijkomt. In Balerma, ten oosten van de stad Almería, staat een ontziltingsinstallatie die via omgekeerde osmose gietwater maakt van zeewater. Wanneer al het water van alle kassen van de provincie Almería (29.600 hectare) zou worden opgevangen, zou de tuinbouw 65 miljard liter water ter beschikking krijgen. Dit is ruim anderhalf keer zoveel als de maximale capaciteit van de ontziltingsinstallatie van Balerma, berekende Hortoinfo.

Hoe het plan van Górgora eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. In ieder geval zullen bedrijven moeten bijdragen in de kosten, geeft hij aan. Telers zijn immers ook degenen die het meest profiteren van de opvang van het water.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin