Doorgaan naar artikel

Megaclaim GMO: bekende fouten telersvereniging

De forse claim van 52 miljoen euro vanwege tekortkomingen in de uitvoering van de GMO groente en fruit draait om de erkenning van producentenorganisaties en naleving van de erkenningscriteria door een aantal producentenorganisaties.

Dat antwoordt het ministerie van EZ in vragen naar een toelichting. Het gaat om oude zaken die  in audits in 2009 en 2011 zijn geconstateerd. Uit verslagen van rechtszaken tussen PT en telersverenigingen blijkt dat het ministerie rond die periode geld terugvorderde van onder meer de oude telersvereniging Batavia. Dat afzetmodel in de AH-keten paste onvoldoende in de GMO-structuur.

Ook de GMO-subsidie van FresQ is in die periode terug gevorderd voor de jaren 2010 tot en met 2012. Een woordvoerder van het ministerie noemde geen namen van telersverenigingen op vragen van Groenten & Fruit.

Voor beide zaken is geld al terug gevorderd. Hierover schrijft het ministerie nu ook: “Mede naar aanleiding van de bevindingen van de audits van de Europese Commissie zijn reeds terugvorderingen ingesteld die op grond van de toepasselijke regelgeving ingesteld konden worden.” Of dat om het hele bedrag gaat, is niet bekend. Het lijkt erop dat de gevolgen voor de sector nu beperkt zijn.

Recent maakte het ministerie ook al bekend dat over 2012 en 2013 een terugvordering is ontvangen. Dat is duidelijk een kleiner bedrag. Tot nu toe is 13 miljoen euro teruggevorderd van onder meer visserijgelden en GMO-subsidie voor 2012-2013.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin