Doorgaan naar artikel

Noord-Holland: ‘niet aan stuur warmteprojecten kassen’

De provincie Noord-Holland ziet voor zichzelf geen grote sturende rol in warmteprojecten voor de glastuinbouw of energiebesparing in deze sector.

Wel is duidelijke winst te halen, namelijk het equivalent van CO2-besparing van 400.000 huishoudens. Dat blijkt uit de Startnotitie Energietransitie.

De provincie ziet andere vormen van energietransitie meer als haar taakgebied. Op projecten met windmolens, zonneakkers, energiebesparing in gebouwen, warmte-koude opslag verwacht de provincie meer te kunnen sturen.

Noord-Holland verwacht een faciliterende rol te spelen voor de warmteprojecten in de glastuinbouw en energiebesparing. Dat doet de provincie door een verbindende rol te spelen in de Greenport Noord-Holland. Toch noemt de provincie wel financiering als instrument die ze kan inzetten om de onrendabele top van warmte infrastructuur voor te financieren.

Noord-Hollandse glastuinbouwgebieden hebben al deels collectieve voorzieningen of plannen. In het oude gebied Alton zou het gaan om de ontwikkeling van een warmtenet. Grootslag oriënteert zich op een aardwarmtebron. Agriport A7 heeft een ontwikkelde energiecluster. Ook PrimAviera heeft met het project wisselstroom een duurzaam initiatief.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin