Glas

Nieuws

Ministerie gaat GMO snel terugbetalen

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) gaat na de uitspraak van de rechter de terugvordering van GMO-subsidie voor enten van plantmateriaal snel ongedaan maken.

Het ministerie geeft uitvoerder RVO (de opvolger van het PT) opdracht om de beschikkingen op de bezwaren van de telersverenigingen vòòr 10 februari te herzien.

Het ministerie kon niet zeggen of dat ook de datum is waarop de verenigingen het geld ontvangen. Ook is niet duidelijk om hoeveel geld het in totaal gaat. Het is niet uitgesloten dat de zaak nog een juridisch staartje krijgt als telersverenigingen naar de civiele rechter stappen om delen van de uitspraak aan te vechten. Het ministerie laat het juridisch bij deze uitspraak.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de uitvoerder (destijds Productschap Tuinbouw) vorige week in het gelijk gesteld over de ingestelde terugvorderingen op hommels en bijen. Met betrekking tot de ingestelde terugvorderingen met enten zat het PT dus fout. Overigens voerde het PT de terugvordering over 2011 uit nadat het landbouweconomisch instituut LEI daarover advies gaf en het ministerie dat overnam. De terugvordering leidde tot veel onrust en onzekerheid over nieuwe GMO-projecten, omdat de risico's op terugvordering van GMO plots groot leken.

Of registreer je om te kunnen reageren.