Glas

Nieuws

'Vier tomatenbedrijven besmet met clavibacter'

Vier Nederlandse tomatentelers hebben dit seizoen schade ondervonden van clavibacter-besmetting op hun bedrijf. Dat zegt de tuinder op een van de getroffen bedrijven.

In de kassen van het bedrijf loopt de tomatenteelt op zijn eind. Veel planten zijn al uit de kas verwijderd. Anderen produceren nog wel tomaten, maar het blad vertoont duidelijke tekenen van clavibacter.

De tuinder wil zijn verhaal alleen anoniem vertellen. "We werken met veel verschillende rassen van verschillende zaadbedrijven. Het is daarom des te moeilijker met zekerheid te kunnen nagaan waar de besmetting vandaan is gekomen."

Het bedrijf is niet gelegen in een concentratiegebied met meer vruchtgroentebedrijven. Besmetting via buurbedrijven is daarom niet voor de hand liggend. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit kon vandaag nog niet reageren met meer details over de besmettingen en het onderzoek naar de herkomst. Onduidelijk is daardoor nog of de vier besmettingen waarvan de teler gewag maakt inclusief de begin dit seizoen al naar buiten gekomen besmettingen zijn, of dat het om vier nieuwe gevallen gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.