Glas

Nieuws 2 reacties

Tot 3.270 euro voor niet oogsten glasgroente

Het maximale steunbedrag voor het 'doorknippen' van gewas in de kassen (niet-oogsten) komt neer op 2.293 euro per week per hectare voor paprika.

Voor tomaat is dat bedrag 2.429 en voor komkommer 3.270 per hectare per week. De maximale steunbedragen lopen tot week 48 langzaam af.

De bedragen zijn genoemd in de Staatscourant van afgelopen vrijdag, maar er is onzekerheid. De regeling is nog gebaseerd op het noodfonds van 125 miljoen euro dat overtekend is, maar mogelijk opnieuw open gaat. De opbrengst kan in de praktijk ook lager liggen. Bij dat bedrag is namelijk een bijdrage van de producentenorganisatie berekend.

Vraagtekens

Bij de uitvoerende organisatie RVO blijkt dat telers bij een melding van niet-oogsten geen directe garantie krijgen dat de vergoeding wordt uitbetaald. Een medewerker van de informatiedienst laat weten dat alle meldingen na 3 september niet automatisch tot vergoeding leiden.  Telers kunnen nog wel een melding doen voor niet oogsten, zegt ze. In België is die mogelijkheid er overigens 'voorlopig niet'. Die situatie kan veranderen als de Europese Commissie met verdere steunplannen komt dinsdag of woensdag al.

Verwachting

Bij de koepel voor afzetorganisaties DPA is de verwachting dat de regeling ook nu (voor bekendmaking van die plannen) nog wel openstaat voor telers bij een afzetorganisatie. Naast de Europese regeling met noodfonds van 125 miljoen euro, staat namelijk nog wel de klassieke interventieregeling open met een financiering uit reguliere GMO-middelen van de Europese Commissie en bijdragen van de producentenorganisatie.

Telers moeten er dan wel rekening mee houden dat ze minder krijgen dan de maximale steunbedragen die hierboven vermeld zijn. Voor telers die niet bij een telersvereniging zijn aangesloten is de onzekerheid groot of een aanvraag voor niet-oogsten veel oplevert. Voor hen kan de situatie snel veranderen als de Europese Commissie toch overgaat tot heropening van het noodfonds.

Laatste reacties

  • a solleveld

    Zijn nu echt alle mensen met een gezond verstand uitgestorven ?

  • a hofman

    Nee Solleveld, dat is de RABO lobby

Of registreer je om te kunnen reageren.